Telefonla Psikolojik Danışma / Psikoterapi



Online Psikolojik Danışmada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Mobil (telefonla) psikolojik danışmanlık da en az yüz yüze psikolojik danışmanlık kadar önemli bir süreçtir. Çünkü kişiler, yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak veya kendilerini geliştirmek için mobil danışmanlık desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Dolayısıyla, nasıl ki yüz yüze danışmanlıkta, bazı noktalara dikkat etmek sürecin etkisini artırıyorsa, mobil danışmanlıkta da dikkate alınacak noktalar, görüşmenin etkisini artıracaktır.

Ön görüşmeler: Psikolojik destek uzmanınızla bir ön görüşme yapmanızın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü her uzman her konuda destek veremeyebilir. Neye ihtiyacınızın olduğunu uzmanınızla paylaşır ve size yardım edebileceğine dair görüş birliğine varırsanız görüşmelerden sağlıklı sonuçlar elde edebileceğinizi düşünüyorum.

Düzen: Mobil danışmanlığın etkisini artıracak en önemli faktörlerden biri, danışmanlık sürecinin düzenliliğidir. Düzenliliği şu noktalarda sağlayabilirsiniz.

Görüşme zamanının düzeni: Görüşmelerinizi belirli gün ve saatlere göre ayarlamanız sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü bu şekilde, kendinizi bir programa dahil etmiş hissedersiniz. Bunun için, mümkünse birkaç seansınızın randevusunu tek seferde alınız. Mesela, Pazartesi günleri saat 17:00 gibi.

Görüşme mekanının düzeni: Nasıl ki yüz yüze psikoterapi belirli bir mekanda gerçekleşiyorsa, mobil danışmanlığın da sabit bir mekanda gerçekleşmesinin daha işlevsel olacağını düşünüyorum. Bu mekanın neresi olacağından ziyade, belirli olması önemlidir. İş yeri, ev veya bir kafe mobil görüşmeniz için kullanabileceğiniz mekanlar olabilir.

Dikkatinizin dağılmasına engel olun: Psikolojik danışmanlık esnasında, dikkatinizi toplayabilmeniz önemlidir. Bunun için, sakin bir zaman ve mekanda görüşmelerinizi yapmanızı öneririm.

Kağıt ve kalem kullanabilirsiniz: Görüşmeleriniz esnasında kağıt ve kalem kullanabilirsiniz. Önemli noktaları not alıp daha sonra üzerinde düşünebilirsiniz.

Görüşmeleri kaydedebilirsiniz: Görüşmelerinizi kaydetmek ve sonrasında dinlemek danışmanlık psikolojik danışmanlık sürecinin etkisini artırabilir.


Fatih Rehberlik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder