Online Terapi Nedir?



Elektronik terapi, elektronik danışmanlık, tele terapi veya siber terapi olarak da bilinen online terapi, ruh sağlığı alanında nispeten online terapiyeni bir gelişmedir. Online terapide bir terapist ya da danışman internet üzerinden psikolojik bilgi ve destek sağlamaktadır. Online terapi mail, video konferansı, online yazışma veya İnternet telefonu aracılığıyla gerçekleşebilir. Online terapi telefon görüşmeleri, çevrimiçi konuşma odaları gibi gerçek zamanlı şekilde gerçekleşebilir ve bunun yanında mail mesajları gibi zaman gecikmeli bir yolla da gerçekleşebilir.

Altını çizmek de fayda olan önemli bir nokta şudur; online terapi, psikoterapi gibi düşünülemez ve asla geleneksel terapinin yerine geçmeyecektir. Birçok açıdan, elektronik terapi yaşam koçluğu ile birçok benzerliği paylaşmaktadır. Online terapistler ruh hastalığını çevrimiçi olarak tanılamaz veya tedavi etmezlerken onlar ilişkilerde, işte veya yaşamda problemler yaşayan insanlara rehberlik ve bilgi sunabilirler. Elektronik terapi bazı kısıtlamalara sahiptir, fakat sayısı giderek artan bir tüketici grubu için hızla önemli bir kaynak olmaktadır. Online terapinin etkililiği üzerine yapılan araştırmaların eksikliğine rağmen elektronik terapi ruh sağlığı profesyonellerine danışanlarına servis sağlamanın bir diğer yolunu sunmaktadır.

Ücretsiz Online Terapi Sistemi: http://fatihrehberlik.com/terapi/

Online Terapi Nasıl İşler?
Online terapide iletişim kurmak için kullanılan başlıca araçlar:

E-mail
Anlık Mesajlaşma
Gerçek Zamanlı Yazışma
İnternet Telefonu
Video Konferans
Online Terapi’nin Tarihi
Belli bir mesafede bir terapist ve danışan ile iletişim yeni bir kavram değildir. Sigmund Freud danışanlarıyla iletişim kurmak için kapsamlı olarak mektupları değerlendirmiştir. Kendi kendine yardım grupları daha 1982 yılında ortaya çıkmaya başlamıştır. Bugünlerde, ruh sağlığı hakkında bilgi sunan ve “Find-a-Therapist.com” ve “HelpHorizons.com” gibi özel elektrnok terapi klinikleri olan sayısız site vardır. (Türkiye’de de hemengorus.com gibi siteler vardır.)

Online danışmanlık ve ruh sağlığı servislerindeki büyüme “Uluslarası Online Ruh Sağlığı Topluluğu” nun kurulmasına sebep olmuştur. Online sağlık bakımına erişilebilirlikteki heyecanlandırıcı yükseliş İnternet yoluyla ruh sağlığı hizmeti almaya ilgili tüketiciler için bilgi ve prensiplere olan ihtiyaca sebep olmuştur.

Bugünlerde Online Terapi

Online terapiye geniş bir ruh sağlığı çevresi şüphecilikle bakıyorken online terapi online ruh sağlığı tedavilerini kullanan birçok hasta tarafından desteklenmektedir. Psikiyatrik Servisler dergisi tarafından yayınlanan bir araştırma video konferans yoluyla ruh sağlığı tedavisi alan hastaların, yüksek oranda memnuniyet sahibi olduğunu söylemektedir.

Online terapi herkes için uygun değildir, fakat bazı durumlarda etkililiğini göstermiştir. Newsweek’te 2006 yılında yayınlanan bir makalede bağımlı insanların tedavisinde online terapinin faydalı olabileceği söylenmiştir. Özellikle geleneksel yüz yüze destek gruplarına katılmak konusunda kendisini rahatsız eden kişilerde online terapinin faydalı olabileceği yine bu makalede belirtilmiştir.

PsychCentral yazarlarından Dr. John M. Grohol, birçok psikoloğun elektronik terapi ile uğraşmaya hevesliyken dikkate değer bir tüketici talebi eksikliğinin olduğunu söyler. Ve Grohol bunu söyle açıklar “İnsanlar ücretsiz online servislerden yararlanmaya çok alışıklardır, online profesyonel terapi için ücret ödeme fikri hala birçok insanın yapmaya istekli olduğu bir şey değildir. Eğer online hizmetin ücreti yüz yüze servislerle hemen hemen aynı olursa birçok kişi yüz yüze servisleri yeğleyecektir.”

Online terapiyi düşünmeden önce gizlilik, etik ve yasal konuları ve bunun yanında online terapistin nitelikleri konuları üzerinde düşünmelisiniz.

Fatih Rehberlik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder