Rehber öğretmenlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri. Diğer öğretmenler arasında bu soruya temel hazirlayan algı oldukça yaygındır. Bu durum rehber öğretmenler açısından zaman zaman bunaltıcı bir hale gelebiliyor.
Bu yanlış kanıya yol açtığı düşünülen nedenler :
Bu durum malesef diğer birçok öğretmeni kıskançlık krizine sokabiliyor.
Derse girme zorunluluğunun bulunmaması
Özellikle sınıf öğretmenleri bu konuda çok hassas durumdadırlar. Kendilerine yapılmış bir haksızlık olduğuna inanmakta ısrar ederler.
Diğer unsurlarla birlikte düşünüldüğünde kıskançlık krizini azdırabilir
... tanıdığım bir rehber öğretmen vardı, hiç ...
Bu şekilde başlayıp devam eden cümleler, bazı rehber öğretmenlerin bu mesleği yan gelip yatma yeri olarak gördüklerini gösterir. Bu sorun temelde alandışı atamalardan kaynaklanır. Ancak genellemenin seviyesi oluşan önyargıyla doğru orantılıdır.
Bol bol tıklama getirdiği düşünüldüğü için bir kısım internet siteleri mevzuyu ön planda tutmaya gayret ederler. Bu da maalesef yanlış düşüncelerin yaygın kabul görmesine neden olabiliyor.
Meb'in alana yönelik belirsizliği ve değiştirilmesi düşünülen yönetmelik
Öncelikle, Meb'in bu alana yönelik politikasının ne yönde gelişeceği tamamen belirsiz. Son iki yıldır rehberlik ve psikolojik danışma yönetmelik taslağının değiştirilmek istendiğine yönelik çıkan haberlere yönelik resmi ağızlardan hiçbir tepki gelmedi. Bu durum haklı bir endişeyi de beraberinde getiriyor.
'Söylentilere göre' yönetmelikte planlanan değişiklikler arasında idari ve nobet görevleri, 8-5 mesaisi, derslere girme zorunluluğu, tatillerin süresi gibi kısımlar yer alıyor.
Meb'in yönetmeliği değiştirip bu durumu 'duzelteceğine' yönelik beklentilerin yüksek tutulması, pek dile getirilmiyor olsa da, diğer öğretmenler açısından yanlış inançlarının ne derece doğru olduğunu kanıtlayan en büyük argümanlardan biridir.
Fatih Rehberlik Servisi Otomasyon Sistemi
Bu yazılımı kullanan rehber öğretmenler diğerlerine nazaran işlerini inanılmaz derecede hızlı hallettikleri için, göze batmaları kolay oluyor. 'Çalışmayan, yatan, odasında adaçayı içen, öğretmenler odasında muhabbet ederek boş zaman öldüren' rehber öğretmenler genelde bu kısımda toplanıyor. Bu da haliyle önyargıları kuvvetlendiriyor.
Rehberlik bölümü içerisinde dayanışmanın az olması
Binlerce çalışanı bulunan pdr bölümü uyeleri, birlikte hareket etme ve haklarını savunma konusunda oldukça kısıtlı ve zayıf kalmış durumdadırlar. Bu da haksızlığa boyun eğebilecek bir hale geliyor olmalarını kolaylaştırmaktadır. Her yıl yapılan binlerce alan dışı atama artık normalize edilmiştir. Pdr derneklerinin de olayları kabul etmesi ve pasif kalmalarını da hesaba katmak gerekir. Bu madde bir öncekiyle doğrudan ilintilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder