Öğrendiklerinizi kalıcı hafızaya almak için 7 etkili tavsiye



-> hafıza testi uygula

Araştırmacılar, en yaygın çalışma tekniklerden bazılarının notları işaretlemek/vurgulamak ve tekrar tekrar okuma olduklarını ortaya koymaktadırlar. Bir metni okumak veya bir ifadeyi işaretleyip not etmek pek de bilişsel çaba istemez. Popüler kullanılıyor olmalarının nedeni diğer tekniklere göre daha az zihin aktivitesi gerektiriyor olmalarından geliyor olabilir. Ancak popüler olması aynı zamanda sıradan ve nispeten daha etkisiz olmalarına da yol açıyor. İkisi de tamamen yararsız değildir ancak daha iyi seçenekler de var. İşte sınavlardan kolayca geçmenize, insanları gerçek hayatta etkilemenize ve daha fazla şey hatırlamanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz 7 adet bilimsel fırsat. 

Aşağıdaki tekniklerden bir kısmını halihazırda kullandıklarınızla değiştirmeyi deneyin. 



1. Öğrenme sonrasında uyuma (Consolidasyon)

Öğrene işleminden hemen sonra, hafızaya aktardıklarınız çok taze durumdadır ve öğrendikleriniz oldukça hızlı bir şekilde hatırlayabiliyorsunuz. Zaman geçtikçe, daha fazla şey yapar, okur ve öğrenirsiniz. Bu yüzden daha önceden öğrendiklerinizi hatırlamakta zorluk çekersiniz. Buna ek olarak, yeni anılar kırılgandır ve kolayca unutulabilir.

Peki, son zamanlarda öğrendiklerini hatırlamak ve yeni anıları korumak için ne yapmalıyız? Konsolidasyonun (hem sistemin hem de sinaptik), sinirsel bir düzende herhangi bir şey yapmadan (veya en azından onun farkında olarak) gerçekleştiğini biliyoruz ve bu anılarımızı güçlendiriyor. Bununla birlikte, konsolidasyon sürecini önemli ölçüde iyileştirmek için yapabileceğimiz şeyler var. Onlardan birinin uyku olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olabilir.

Araştırmalar, konsolidasyonun uyku esnasında özellikle güçlü olduğu fikrini desteklemektedir. Öğrenme ve bellek ile ilgili 2006 yılında yayınlanan bir araştırma, öğrendiklerini, 'üç saat içinde uyutan öğrencilerin', '10 saat bekledikten sonra uyudukları bir gruba' göre %16 daha fazla içerik hatırladığını buldu. Uykuya geçmek, muhtemelen öğrenilen içeriğe müdahale edebilecek pek çok çevre uyarısını ortadan kaldırır. 




2. Görselleştir

Bazen beynimiz gerçek olan ile hayal ettiğimiz arasındaki farkı anlayamazlar. Zihinsel imgelemin bazı beyin bölgelerini harekete geçirebileceğini biliyoruz ve bu zihinsel prova bazı görevler için ölçülebilir iyileşmeye götürebilir. Zihinsel olarak "görselleştirme" hafızaya muazzam bir şekilde yardımcı olabilir.

Loci Metodu'nu duymadıysanız, bunu araştırmanızı öneriyorum. Bazı videolarda kişilerin yüzlerce oyun kartının sırasını başarılı bir şekilde hatırladıklarını görmüşsünüzdür. Oldukça şaşırtıcı ancak bunlar sadece ortalama anıları olan ortalama insanlar.

Nature Neuroscience'ın bir baskısında çıkan bir grup çalışması, hafıza şampiyonlarının üstün performanslarının nedenlerini araştırdı. Neticede, "bilgiyi hatırlanabilir yapmak için kodlama stratejileri" kullandıkları ortaya çıktı, fakat hafıza şampiyonlarında üstün ve istisnai bellek aktivitesi olduğunu düşünmeyin. Esasen, ezberlemede son derece usta olan bireyler, bilgiyi "kodlar" hem de çok etkili bir biçimde kodlarlar. Büyük miktarda bilgiyi etkin bir şekilde kodlamanın en yaygın yolu görselleştirme ile ilgilidir. Bu temel olarak, hatırlamaya çalıştığınız bilgileri temsil etmek için zihinsel imgelem kullanmayı içerir.




3. Parçalama

Birçok kişi teorik olarak herhangi bir zamanda 7 adet bilgiyi (+-2) kısa süreli belleğinde saklayabileceğimizi bilir. 7 parça hatırlanabilir ama 10 bizim için problemli olabilir. 

Bazen, yedi parçadan fazla bilgi hatırlamak da mümkün olabilir. Aslında bunu günlük hayatta sık sık yapıyoruz. Telefon numaraları örneğinde olduğu gibi. Yardımcı olabilecek bir yöntem, parçalamadır. Parçalama aslında uzun bir bilgi akışı anlamlandırılabilir 'parçalara bölünüyor'. 1-9-6-9-4-8-1-2-1-6-0-2-1-2 numaralı 14 haneli sayı dizisini ele alalım. İlk bakışta bu oldukça anlamsız görünebilir, ancak 1969 - 4,8,12,16 - 1066 olarak yeniden yazıldığında hatırlamak oldukça kolay oluyor. 

Şu an hatırlamanız gereken tek şey, 14 ayrı bilgi yerine: 1) aya iniş tarihi 2) 4 ve 4'ün katları 3) İstanbul'un alan kodu . 

Bilgi dizelerinin çoğunun parçalara ayrılması kolay olmayacak ancak bu tekniği sık sık uygulamak size tecrübe kazandıracaktır. 

4. Mola verme

1 ve 5. teknikler ile doğrudan ilgilidir. X dakika boyunca çalışın, sonra ara verin. Mola vermek, tamamen vazgeçmek anlamına gelmez. İdeal olarak yapmak istediğiniz şey, bir seferde tüm çalışmanızı yapmak yerine, kısa aralar ve molalarla çalışmanızı sürdürmek olmalıdır. Çalışmayı bir güne sıkıştırmak akademik performansta önemli bir düşüşe yol açmasının yanı sıra, bütün gece iş başı yapmak ciddi sağlık sorunlarına da (anksiyete, depresyon, uykusuzluk) neden olabilir.

Gerçekten sadece belirli bir süre için etkili bir şekilde konsantre olabilirsiniz. Kısa aralıklı 'yoğun' çalışmalarının sürekli bir oturum boyunca (bütün harcanan zamanın aynı olduğu varsayılarak) avantajı "aralık efekti" olarak adlandırılır.

5. Ertelemeyin (Tek seferde değil, düzenli olarak çalışın)

Sorunun kökü, insanlardaki temel erteleme davranışıdır. Bazıları bunu diğerlerinden daha fazla yapar ancak yaş, cinsiyet, etnik köken veya IQ'dan bağımsız olarak insanlar erteler. Burda esas nokta "yarın yapabilecekken neden bugün yapalım" düşüncesidir. Bu ifade mantıklı da gelebilir, ancak genel anlamda işlerin birikmesinin dayanak noktasıdır. 

6. Kendinizi test edin 

Anıların geri çağrılmasında, güçlü kodlamayı gerçekleştirme ve uzun vadeli belleğe kaydedilmesi noktasında etkili bir rol oynadığı konusunda çok sayıda kanıt bulunmaktadır.

Kendinize soru sormak ve hatırlamaya çalışmak, öğrenile bilgiler ile aktif katılımı içerir ve aslında bilgilerin güçlü bir şekilde hafızaya kodlanmasını sağlar. Çok sayıda öğrenci test alıştırmasının bilgileri gözden geçirmekten daha önemli olduğunun farkında bile değildir.Bu yöntem bildiklerinizin kalıcı hale gelmesini sağlar ve onu hatırlama yeteneğinizi arttırır.




7. Detaylı inceleme

Bildiğiniz diğer şeylerle ilişkilendirerek bir şeyler üzerinde düşünmek (kavram, fikir vs..) ve anlamlandırmak, daha iyi hatırlamanıza destek sunar. Ve bu bilgilerin kalıcı hafızaya işlenmesini de kolaylaştırır. Bu süreç detaylandırma olarak bilinir. 

Bu ilişki aracı kısmen, Loci Yöntemi ve benzeri görüntü oluşturma / bağlantı teknikleri gibi tekniklerin neden bu kadar güçlü olduğunu açıklıyor. Bunlar bir dereceye kadar hemen hemen tüm dünyadaki en iyi hafıza uzmanları tarafından kullanılır.

Bu teknikler, hafızanızı arttırmanın daha etkili yollarından sadece bir kaçı ancak bol miktarda var. Sonuçta, hafızanızı kesinlikle geliştirebilirsiniz, ancak sıklıkla biraz çaba gerektirir.


Fatih Rehberlik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder