Online terapi nedir? Avantajları nelerdir?



Online terapi, terapi, onlineterapist gibi kavramlara son yıllarda internet ortamında sıklıkla rastlıyoruz. En son uluslar arası düzeyde dikkate değer bir çalışma olarak Irak'lı savaş mağdurlarına Alman psikologlar tarafından online terapi çalışması yapıldı. (mynet haber) Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan bu online psikolojik danışma ve terapi yöntemi ülkemizde de son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Sitemizde sizin ve yakınlarınızın psikolojik sorunlarıyle ilgili olarak psikoloğa soru sorma, kişilik testi uygulaması, bilgilendirici makaleler okuma ve online terapi imkanı bulacaksınız...


Online terapinin yüzyüze terapiye göre avantajları nelerdir?

Online terapinin yani internet üzerinden canlı psikolojik danışmanın yüzyüze psikolojik danışmaya göre çeşitli avantajları vardır. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

Özellikle yüzyüze danışmadan çekinilen ve kişi için mahrem olan konularda online terapi kolay bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzyüze görüşmelerde danışanlar özellikle ilk seanslarda kendilerini olduğu gibi anlatamazlar duygu ve düşüncelerini,yaşadıklarını psikoloğa akatarabilmeleri için bir kaç seans geçmesi gerekir. Oysa online terapide kişi kendi evindedir ve çekinmeden tüm sorunlarını açık yüreklilikle online psikoloğuna yazabilir. Özellikle cinsel sorunlarda,sosyal çekiniklik yani sosyal fobi durumlarında bu durumlar sıklıkla yaşanmaktadır.


Yine zaman açısından mesai saatleri içinde psikoloğa gitme fırsatı bulamayan kişiler için online terapi yöntemi kolaylık sağlamaktadır. Ailesi ya da yakınları tararafından psikoloğa gitmeye ikna edilemeyen kişler internet üzerinden online psikolog ile görüşmeyi daha kolay kabul etmektedir. Online psikolog ile yaptığı ilk görüşmeden sonra yüzyüze görüşmeyi de kabul oranları yükselmektedir.


Yine bulunduğu yerde istediği psikologla görüşme fırsatı olmayan kişiler için de online terapi psikologlara kolay ulaşırlık imkanı da tanımaktadır. Kişi bulunduğu ildeki psikologla görüşmek istemiyorsa internet aracılığıyla istediği online psikoloğu tercih etme imkanını da yakalayabilmektedir.

Online terapinin ve canlı online psikolojik danışmanın diğer branşlara göre ilaç gerekmeyen her sorunda internet üzerinden çözüm üretme imkanı bulunması gibi önemli bir avantajı da vardır. Örneğin cerrahi bir konuda genel cerrahi uzamanına danışıldığında cerrahın hastalığa müdahele imkanı internet ortamında yoktur ve tedavi için sizi kliniğine davet etmekten başka yapabileceği fazla birşey de yoktur. Oysa online terapide direkt müdahele ve yardım imkanı internet üzerinden de vardır.

Fatih Rehberlik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder