Hedef Belirleme

’İlkeler’


Neyi aradığını bilmeyenler aramalarından emin değildirler; ancak bir şeylerden kaçıyor olabilirler. Sürekli söylenen bir söz vardır; ’ Hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.’ Hayatta her varlığın bir gayesi vardır. insanın da hayatın bütünü için bir gayesi olduğu gibi kısa vade de bir belirli hedefleri vardır.
Nietszche, ’ Hayatta yapacak bir şeyleri olmayan insanlar duvar kenarında ölümü bekleyen zavallılara benzer.’ diyor.
Hedef belirleme, yaşamın bir parçası haline gelmeli. Ancak hedefe yönelik bir insan için yolun belli noktasında eyleme girmek gerekir. Hedefe yaklaşmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
1. Adım:

Başlangıç noktanızı iyi belirleyiniz.
Şu an ne durumdasınız? Hangi fırsatlara sahipsiniz? Bu sorulara doğru yanıt bulmalısınız. Şu anda elinizde bir pusula olduğunu düşünelim. Pusulanız hangi yönü gösteriyor?
Gidecek bir yeriniz yoksa ne bir pusula ne de haritalar işe yarar.
2. Adım:

Nihai ( en son) hedefinizi belirleyin ve onun hayalini kurun.
Bir lise öğrencisinin, bir ÖSS adayının nihai amacı ÖSS değildir. Sınav bir basamaktır. Asıl hedef, iyi bir meslek, kariyer ve mutlu bir yaşam sürmektir. Sınav bunlar için bir araçtır. On yıl sonra olmak istediğiniz hedefe ulaştığınızı düşünün.
3.Adım:

Nihai hedefe ulaştıracak kısa vadeli ve orta vadeli hedefler belirleyin.
Kısa vadeli hedef, gireceğiniz alanlar ya da belli puanlar olabilir.
4. Adım:

Hemen eyleme geçiniz,’En uzun mesafeler küçük adımla başlar.’ Bir şeyi istemek ve planlamak kadar eyleme geçmek te önemlidir. Hemen işe başlayınız.

Fatih Rehberlik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder